04 July 2010

Sebarkan untuk kebaikan bersama.

21 Rejab 1431H.
Email : saufie ali

2 April 2010
Attention: Ms. Tan Poh Hong
CEO Agri-Food & Veterinary Authority
5, Maxwell Road
Tower Block, MND Complex
Singapore 069110

Dear Madam,
We wish to inform your goodself that for years, our consumer group as many other faithful consumers have been using “QBB” Ghee for various delicacies and religious functions without doubt, with full confidence that the said product is manufactured from the milk of dairy cows by its highly reputable manufacturer based in Queensland , Australia .

However, lately, we found that although the colour and aroma had now varied much, the taste seemed to be somewhat different.

Therefore, we investigated this matter and concluded the following matters:

· Its manufacturer Butter Producers’ Co-operative Federation Ltd (BPCF) addressed as No. 489, Kingsford Smith Drive , Hamilton , Brisbane , Australia had ceased operations in September 2006 and was no longer listed in the website of Australian trade authority being http://www.austrade/ .gov.au/. In fact the satellite picture as the website http://maps. google.com shows that the following site is vacant land.

· Printed on the tin is that the said product is manufactured from milkfat of dairy cows of Australia and in even smaller and rather unclear script, it is mentioned that its manufacturer is Q.B.I. Packaging Sdn Bhd, No. 19, Lorong Keluli 1C, Kawasan Perindustrian Bukit Raja Selatan, 41050 Shah Alam, Selangor DE., Mala ysia and that the said product is manufactured under license from QBB (Pte.) Ltd., Singapore .

· QBB Pte Ltd.., Singapore was originally the sole agent for “QBB” Ghee for Mala ysia , Singapore and Brunei and it is not clear whether at the time when BPCF ceased operations in 2006, the “QBB” trademark rights were transferred from BPCF to QBB Ptd Ltd., Singapore . We suspect that Q.B.I. Packaging Sdn Bhd and QBB Ptd Ltd., Singapore are together carrying an act of piracy i.e. producing and selling a product whose legitimate manufacturing and sales rights were not transferred to them by its original manufacturer BPCF who was since wound up.

· The report of an analysis conducted by a reputable food technology laboratory in Australia on the contents of a 2-lb tin of this product, where the said tin was taken from Mala ysia to Australia by one of our group members, mentions the following:-

“This product constitutes of decolorized and deodorized lard (pig fat) in semi-solid state with permitted additives giving the product color, flavor and aroma similar to that of pure ghee color, flavor and aroma.” (Original report is with the sender of this letter).

Therefore, our consumer group had to boycott the use of this product as:-

a) Our muslim members cannot use this product as it is haram by religion

b) Our Hindu and Sikh members cannot use this product for burning of ghee lamps, religious functions or for preparing sweetmeats as places of worship which forbid the use of any animal oil/animal fat.

c) Our vegetarian friends who only consume vegetarian diet cannot consume the said product.

We believe that the “QBB Ghee” sold in Malaysia , Singapore and Brunei ever since BPCF closed down, is a product which is violating the related laws on the principle of “misrepresentation of label”. Therefore we hope that your goodself will take the appropriate action to stop the sale of this product.

Thanking you.
Letter signed by Mohd Kadir bin Mohd Karim (I/C No. 601223-10-6157)
Secretary of Kumpulan Konsumer Satu Malaysia (KKSM)


14 comments:

Anonymous said...

Tolong terjemahkan dalam bahasa melayu tak berapa nak faham... cekgu B.I dah lari masa sekolah dulu...

Anonymous said...

Sila rujuk sijil halal ini.

http://www.qbbghee.com/images/certificate/qbb-halal.jpg

http://www.qbbghee.com/MUIS-reply.pdf

http://www.qbbghee.com/column_view.php?type=qbb&id=353

Anonymous said...

Terimakasih kerana memberitau orang-orang islam berkenaan hal ini.Tak lagi makan makanan haram. korek lagi banyak syarikat yang mempersendakan orang-orang islam terutamanya di malaysia. Saya rasa ada banyak lagi belum terbongkar. Yang hairan JAKIM tu buat apa? Tunggu orang report barulah buat serbuan. Tulah saya tak percaya akuan JAKIM kerana senang dimanupulasi & diperlekehkan.Apalah nak jadi ustaz-ustaz kerajaan ni. Mengaku islam tapi kes judi nak dihalalkan buat diam aje takut suru miss... berhenti jadi ustaz dan buang gelaran ustaz!

ibnukaduk said...

Terjemahan Bebas :
Puan,
Adalah dimaklumkan sejak sekian lama, kami dan para pengguna yang lain telah menggunakan produk berjenama QBB Ghee untuk pelbagai masakan dan upacara keagamaan tanpa ragu, dan amat yakin ia dikilangkan serta dihasilkan daripada susu lembu berdasarkan pengilangannya di Queensland, Australia.
Namun demikian, mutakhir ini, kami mendapati walaupun warna dan aromanya hampir sama, rasanya amat berbeza sekali.
Untuk itu, kami mula membuat penyelidikan dan mendapat rumusan seperti berikut :
~ Pengilang asal Butter Producers’ Co-operative Federation Ltd yang beralamat di No 489, Kingsford Smith Drive, Hamilton, Brisbane, Australia sudahpun menamatkan operasi pada September 2006 dan tidak lagi tersenarai dalam laman Web Lembaga Perdagangan Australia. Dan lagi, gambar satelit dari google map juga menunjukkan tapak tersebut kini tanah terbiar.
~ Dicetak di Tin produk tersebut dihasil berasaskan Lemak Susu dari Lembu Australia dan dalam tulisan yang lebih kecil dan sukar dibaca, dinyatakan bahawa ia dikilangkan oleh QBI Packaging S/B No ( Syarikat Malaysia ) dan dikilangkan dengan lessen daripada QBB Singapura.
~ QBB Singapura asalnya adalah Ejen Jualan QBB bagi Malaysia, Singapura dan Brunei dan alah tidak jelas samada pada ketika penutupan operasi pada 2006, Cap Dagangan QBB telah dipindah milik kepada QBB Singapura. Kami mengesyaki QBI Malaysia dan QBB Singapura bersama-sama melakukan pengeluaran haram serta terus memperdagangkan produk tiruan tanpa mendapat kebenaran atau perpindahan hak daripada pengeluar asal yang sudahpun ditutup.
~ Laporan analisa yang dilakukan oleh Makmal Teknologi Pemakanan berpengaruh di Australia terhadap kandungan produk ini daripada tin yang diambil dari Malaysia ke Australia oleh salah seorang ahli kami menunjukkan penemuan berikut :-
~ Produk ini mengandungi bahan pewarna dan perasa berupa Lemak babi serta bahan perasa dibenarkan yang turut menghasilkan warna, rasa dan aromanya seakan sama dengan produk asalnya. ( Laporan Asal ada bersama dengan pengirim surat ini )

Dengan demikian, kumpulan/persatuan pengguna kami harus memboikot produk ini atas alas an berikut :-
a) Pengguna Islam tidak dapat menggunakannya kerana ia Haram.
b) Penganut Hindu dan Sikh tidak dapat menggunakannya untuk upacara nyalaan lampu minyak, acara agama mahupun persediaan makanan kerana Tempat persembahan adalah dilarang keras menggunakan mana-mana haiwan ataupun lemak haiwan.
c) Ahli kami yang mengamalkan Vegeterian tidak boleh menggunaka produk ini.
Kami yakin bahawa QBB Ghee yang dijual di Malaysia, Singapura dan Brunei selepas penutupan BPFC, adalah produk tiruan iaitu melanggar akta yang berkaitan prinsip penggunaan tanda niaga / cap dagangan. Dengan ini, kami harap pihak puan dapat mengambil tindakan sewajarnya bagi menghentikan jualan produk berkenaan.
Terima kasih.

Anonymous said...

Thanking you.
Letter signed by Mohd Kadir bin Mohd Karim (I/C No. 601223-10-6157)
Secretary of Kumpulan Konsumer Satu Malaysia (KKSM)



INI SAYA SERMAK DALAM WWW.SPR.GOV.MY

Kad Pengenalan 601223106157 / 6109580
Nama BOON CHING KEONG
Tarikh Lahir 23 Dec 1960
Jantina LELAKI
Lokaliti 108 / 41 / 13 / 004 - JLN BATU TIGA
Daerah Mengundi 108 / 41 / 13 - BUKIT KUDA
DUN 108 / 41 - BATU TIGA
Parlimen 108 - SHAH ALAM
Negeri SELANGOR

mengapa no KP sama utk 2 orang yg berlainan

Anonymous said...

Thank you Drs Khalil Idham Lim for exposing malpractices made by irresponsible manufacturers. The same appreciation should also be extended to Kumpulan Konsumer Satu Malaysia for initiating the exposure as well as awareness to consumers among Muslims. Let us unite and show our consumers' power for boycotting the product and please my brothers and sisters help spread the news to our Muslim brothes and sisters. May Allah bless us with Hidayah forever and protect us from wrongdoings insyaAllah, pravo to KKSM for being pro-active in doing research on haram foodstuff.

RUZITA said...

dapat dari http://www.qbbghee.com/column_view.php?type=qbb&id=369

From: Ariff [mailto:ariff@muis.gov.sg]
Sent: Thursday, 17 June, 2010 10:04 AM
To: Lim Peck Bin
Subject: Re: FW: Enquiry from QBB Website


Dear Mr Lim

This is our reply to Muslim public for your info.


Thank you for forwarding your Halal-related query to Muis.

Muis received similar feedback dated 3 Jun 2010 on the presence of lard
in QBB Pure Ghee product.

Our investigation revealed that the product is manufactured in Malaysia
by QBI Packaging Sdn Bhd, located at No. 19 Lorong Keluli 1C, 40150 Shah
Alam, Selangor.Malaysia. It is locally distributed by QBB Pte Ltd at Blk
3 Ang Mo Kio Industrial Park 2, #05-12 Singapore 568050. Allegation that
the QBB Pure Ghee product is non-Halal is untrue due to the following:

i) The product is Halal-certified by the Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
(Jakim) and the Halal certificate is valid till 15 Feb 2012.
ii) The product does not contain lard. This was further tested and
confirmed by the Agri-Food & Veterinary Authority of Singapore.

For more information on the QBB Pure Ghee product, please contact QBB
Pte Ltd at tel: 64846090.

Thank you.

Mohd Ariff Salleh | Senior Executive | Halal Certification Strategic
Unit |DID: 6359 1161|Fax: 62594733 | Email: ariff @muis.gov.sg
Singapore Islamic Hub (Muis) | No. 273 Braddell Road, Singapore 579702
|Website: www.muis.gov.sg

Anonymous said...

lani aku pun jarang p supermarket, malaslah. dah tak tau yang mana halal dan mana haram. aku lani beli kat hpa je..senang...ayam pun dah confirm sembelih, syampoo n ubat gigi pun dah confirm tak dak bahan dari badan babi....korang pun belilah dari produk dari orang islam, barula hidup kita ni berkat.

Anonymous said...

ASKM semua umat Islam....ini lg satu masalah mengenai Islam dari aspek pemakanan yg mana pengilang/pembuat makanannya menipu umat Islam secara halus. Orang Islam pula MUDAH terpedaya dan mudah PERCAYA hanya dengan logo HALAL pd label2 makanan/minuman. Perkara ini telah lama berlaku...cuma sekarang baru kita sedar. Saya cuma khuatir jika sejadah sembahyang kita tu dibuat dengan bulu binatang haram...siapa yg tahu..tiada orang/agensi yang membuat penelitian rapi keatas benda ini....

Anonymous said...

Assmkum pening kepala.Yang satu kata haram yang satu lagi halal.Mana satu yang betul.Yang nyata tiap kali kenduri kawin kita dok melantak makan nasi beriani.Sedap - sedap kita kata.Letih-letih.......

FIKRAH GROUP said...

Yang mana satu HALAL,
Yang mana satu HARAM,
yang mana satu HALAM!
Yang mana satu betul,
Yang mana satu bohong,
Yang mana muktamadnya...
1MALAYSIA dah merasa be..!

Hj. Abdul said...

Pak Cik kerja masak kenduri kahwin di Johor dan juga Melaka sudah lebih 30 tahun. Dulu ramai yang memilih Cow Brand Vegetable Ghee, tin biru dengan gambar lembu hitam putih di tengah. Benda ini dibuat sepenuhnya dari minyak sawit. Bahan pewarna dan perasanya pun dari bahan tumbuhan. Halal 100%. Mana jenis beriyani pun pakcik buat darinya memang lazat. Kemudian ada perubahan istilah dalam Akta Makanan Malaysia 1983, lalu namanya ditukar kepada Cow Brand Vanaspati. Vanaspati ini kalau tak salah pak cik, asalnya perkataan Sanskrit. Kemudian orang kita semakin mewah, mahu gunakan QBB Ghee yang lebih mahal yang masa tu memang dari susu lembu dan dibuat di Australia. Bagus juga mutu QBB masa itu. Beberapa tahun kebelakangan ini, pakcik dapati rasa QBB pun dah mula berubah. Pakcik dah mula syaki kandungan QBB bukan lagi seperti yang ditulis pada tinnya. Sebelum itu, pak cik dengar padang ternakan lembu susu di Australia banyak musnah akibat kemarau dan kebakaran hutan. Harga tepung susu, mentega, minyak sapi tulen semakin naik. Dekat sini banyak jenama yang kilangnya di Malaysia muncul dalam 10 tahun yang lalu. Semuanya pakcik dah cuba. Cakap saja, minyak sapi tulen, tapi kebanyakan rasa macam dibuat dari minyak sawit juga. Harga dua kali tinggi dari vanaspati. Sekali dua pakcik pernah masak dengan minyak sapi tulen diimport dari Eropah, namanya Green…….., pakcik tak berapa ingat, tin hijau muda ada perkataan Arab dan banyak dijual di negara Islam, agak mahal tetapi memang minyak sapi tulen yang paling sedap dirasai. Pak cik tulis ini semua bagi orang tahu pengalaman pak cik pasal kisah minyak sapi ini. Pandai-pandai kita memilih, jangan terperangkap dengan tipu helah sesetengah pembuat tempatan.

Anonymous said...

tunggu laporan kimia... JAKIM akan buat pengumuman

Anonymous said...

The following comment which was noted and translated from an Arabic website, gives us a deeper insight about the issue of whether QBB Ghee sold in Malaysia, Singapore and Brunei actually constitutes of pig lard.

According to the following websites:
1) http://archive.gulfnews.com/articles/08/07/03/10225548.html and
2) http://www.dubaicityguide.com/site/business-finance/data/Eng.%20%20Price%20List%20Group%202%20on%20May%2020092.xls.
3) http://www.economy.ae/English/Consumers/PricesAndMarketResearch/Pages/WeeklyPricereport.aspx
4) http://www.economy.ae/Documents/Thirds%20Group.pdf;

QBB is sold as Animal Shortening in various supermarket outlets in the United Arab Emirates. Further QBB is marked as a product of Singapore. Why? Is it because:
 It is being produced under the licence of QBB Pte. Ltd., Singapore.
 It is actually packed in a factory located in Singapore
 It is shipped from Singapore

So far QBB Pte Ltd., Singapore only acknowledges that there its factory is located in Shah Alam, Malaysia.

As far as product classification is concerned, UAE’s classification is indeed credible. Mind you, the Ministry of Economy, United Arab Emirates has one of the best food labelling enforcement in Asia. Every time a food consignment is received at their ports, a random sample is taken and sent to government labs to determine its actual content.

From the website: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Animal+Shortening, we know that animal shortening is defined as lard (lahrd) purified internal fat of the abdomen of the hog or commercially retrieved pig fat.
And according to the Malaysian website: http://produkhalal.wordpress.com/2007/09/08/list-of-non-halal/,
Animal Shortening is defined as type of fat such as lard that is solid at room temperature, and is used for making pastry and is a non-halal product.
Why is then QBB still being categorised in Malaysia, Singapore and Brunei as halal and sold as pure butterfat ghee when in the Arab world they had changed its labelling to animal shortening somewhere in 2006/2007 and classified it as non-halal once QBB’s production was shifted from Australia supposedly to Malaysia. Therefore in which region is it being labelled correctly and in which region is it being misrepresented to its consumers?