16 March 2010

Gambar ziarah tempat bersejarah sekitar Jordan.

Rombongan bergambar di hadapan Makam Sahabat Rasulullah Jaafar bin Abi Talib.


Hari kedua berada di bumi Syam, Jordan digunakan oleh rombongan untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah di sini. Lawatan tersebut disusun bagi mengisi masa lapang rombongan setelah menamat program bersama dengan pelajar disini.

Tempat yang telah dilawati oleh rombongan pada 14 Mac kelmarin ialah Makam Sahabat yang syahid dalam Peperangan Muktah iaitu Jaafar bin Abi Talib, Zaid bin Harisah dan Abdullah bin Ruwahah. Tempat lain yang dilawati ialah Laut Mati dan Ashabul Kahfi.


Badan terapung dan kepekatan garam yang tinggi. Bergambar bersama DS. Nizar.

Badan terapung.

Permandangan laut mati dari jauh.

Artifak yang dipamirkan yang dikatakan penemuan dari sejarah Al Kahfi di Jordan.

Drs. Khalil dn DS. Nizar bergambar dihadapan kubur yang menyimpam tulang dan artifak kuno yang dipercayai milik Ashabul Kahfi.

Timbunan tulang dan artifak yang diambil dari lubang kecil(berkaca).

Bergambar dipintu masul Al Kahfi.

Ziarah dan bergambar di makam syuhada perang muktah, sahabat Rasulullah Abdullah bin Ruwaihah.

Bergambar di makan sahabat Rasulullah, Zaid bin Harisah yang juga syahid dalam perang Muktah.

2 comments:

Anonymous said...

saya cadangkan agar pihak yg terlibmemberi lebih bnyk gambar2 dan cerita yg berkenaan ^^

Anonymous said...

LAUT MATI adalah bekas kota SADOM yang dibinasakan Allah swt dizaman NABI LUT . Penududuk nya adalah kaum AD yang gemar akan Homosexual.Satu masa dahulu, Nabi saw dan bala tentera islam melintas pulang dari berperang dikawasan itu , sebahgian dari para sahabat mengambil air ditempat itu untok minuman unta tunggangan ( sebelum ianya bertukar menjadi masin mutlak sekarang ) dan ada juga yang mengambil untok adunan roti, segera Nabi saw memerintahkan membuangnya terus termasuk adunan roti tersebut dan mengarahkan segera beredar . Nabi saw berjalan sambil menunduk dengan pantas.Apabila seorang sahabat bertanya selepas itu . Nabi saw menyatakan beliau bimbang mereka terkena laknat dan azab sebagaimana kaum AD dizaman nabi LUT terdahulu. AWAS ! Nabi saw melarang mendekati tempat tersebut inikan pula mandi manda! lumpur pula dijadikan ubat !!!!