26 June 2009

10 Laluan menuju ke akhirat..

Oleh : Hazlan hj. Mohammad
10 laluan yg dilalui oleh manusia sehingga akhirat

Hisablah diri kita sama ada kita dapat melepasi 10 imigresen untuk
bertemu Allah...

10 Laluan Yang Bakal Dilalui Oleh
Manusia Dari Dunia Sampai Akhirat:

Bagaimana memudahkannya?


LALUAN MENUJU KE KUBUR
a. Jauhkan dari perbuatan mengumpat & mengeji
b. Hindarkan perasaan irihati (benci)
c. Jangan terpengaruh dengan harta dunia
d. Sucikan kadha' hajat dgn istibra (berdehem selepas buang air
kecil!)

LALUAN UNTUK BERJUMPA IZRAIL
a. Bersihkan diri dengan bertaubat
b. Gembirakan hati orang Mu'min
c. Bayar semula kadha' (solat & puasa) yang tertinggal
d. Kasih sepenuh hati kepada ALLAH Taala

LALUAN UNTUK BERTEMU MUNGKAR NANGKIR
a. Mengucap dua kalimah syahadat
b. Suka memberi sedekah
c. Berkata benar
d. Bersihkan dan perbaiki hati

LALUAN UNTUK MEMBERATKAN TIMBANGAN
a. Belajar atau mengajar ilmu yang bermanafaat
b. Sucikan perkataan dan pakaian
c. Bersyukur dengan yang sedikit
d. Suka dan redha dengan yang didatangkan oleh ALLAH

LALUAN MEMANTAPKAN AMALAN
a. Jauhkan perkataan yang sia-sia
b. Pendekkan cita-cita dunia
c. Banyakkan puji-pujian kepada ALLAH
d. Banyakkan sedekah dan khairat

LALUAN MELALUI TITIAN SIRAT AL-MUSTAKIM
a. Kasihilah aulia ALLAH Ta'ala
b. Berbaktilah kepada kedua ibubapa
c. Berpegang teguh dengan hukum syara'
d. Bercakap perkataan yang baik sesama makhluk

LALUAN MENJAUHKAN DIRI DARI NERAKA
a. Banyakkan membaca al-Quran
b. Banyakkan menangis kerana dosa-dosa yang lalu
c. Tinggalkan perkara yang maksiat
d. Jauhkan segala yang haram

LALUAN UNTUK MEMASUKI SYURGA
a. Membuat kebajikan seberapa banyak yang boleh
b. Kasihi orang yang soleh
c. Kerjakan segala suruh-suruhan ALLAH
d. Merendahkan diri di antara semua makhluk ALLAH

LALUAN BERJUMPA DENGAN NABI MUHAMMAD
a. Kasihilah Nabi ALLAH
b. Kasihilah Rasulluah
c. Tuntutilah yang difardhukan oleh ALLAH
d. Banyakkan selawat Nabi S.a.w.

LALUAN UNTUK BERTEMU ALLAH
a. Serahkan seluruh jiwa raga kepada ALLAH
b. Hindarkan diri dari menderhaka kepada ALLAH
c. Betulkan dan baikkan i'tiqad kepada ALLAH
d. Bencikan segala yang diharamkan-Nya.

mamat JINDOT nak bawa 2,000 warga asing tinggal kat sini?

oleh RAHMAN ZAMRUD
bypass308.blogspot.com

Memang ramai masih dok garu kepala, si mamat Jean Todt ni dapat banyak manfaat dari kerajaan, termasuk kontrak sebagai duta pelancongan negara bernilai RM1juta.

Juga tertanya-tanya kenapalah dia ni dipilih sebagai agen kononnya bakal tarik 2,000 pelancong ke Malaysia. Mamat ni bukannya tahu sangat tentang industri pelancongan negara kita, yang dia tahu Pulau Duyung, Terengganu, khabarnya dia ada tanah dan bunglo kat sana.


Kalau bukan kerana dia tu tunang pelakon antarabangsa @ ipoh mali, Michelle Yeoh, siapalah kenal si Mat Jin Dot ni. Betullah dia tu tokey team Ferrari F1, tapi Fi ni masih ada banyak team lain, orang tak kenalpun siapa bapak team mereka.

Saya tak hairan kalau Michelle Yeoh, yang terkenal sebagai bintang filem aksi, termasuk pernah muncul sebagai gadis Bond dilantik duta pelancongan. Ini kita akan lebih bangga, dedahkan kepada dunia biar depa tau ini orang perempuan Cina gua Malaysia punya orang, lu datanglah tengok Malaysia, bukan datang sekali saja tengok F1.

Lu orang negeri China pun jangan hanya bangga sama Jet Lee, Jacky Chan, Bruce Lee sebab gua punya Michellle Yeoh juga sebahagian dari filem lu orang. datanglah tengok Malaysia, macam-macam ada, termasuk bakut teh.

Kita kat Malaysia ni memang murah hati dengan orang luar yang ada nama, bangga bukan main tapi anak berank sendiri hidup merana macam taik diapa peduli. Berlambak orang seni kita yang berjasa, mati baru dapat penghargaan, simpan sajalah lebih baik.

Kalau dipilih antara JinDot sekor ni, baik ambil saja siminah Yeoh tu, ada juga nama di peringkat antarabangsa, anak Malaysia pulak tu. salah ke?

Datuk Ng Yen Yen, tolong ambil perhatian sikit tentang duta pelancongan kita, pilih yang logik bukan yang ada pengaruh dengan si anu- si ani. Satu lagi, nampak sangat sejak jadi menteri pelancongan semula, dok asyik lawat luar negara je, berpadan-padanlah, kat luar pun ada pejabat pelancongan kita, depa buat apa, tido ka, makan gaji buta ke?

kalau diteruskan perabih duit rakyat macam tu, baik tutup semua pejabat pelancongan kita kata luar negara dan tukar nama kementerian pelancongan kepada kementerian melancongan, baru sesuai dengan Yen Yen yang suka merayau dan shoping over sea.

Michael Jackson meninggal dunia

LOS ANGELES, 26 Jun - Michael Jackson (50 tahun ) meninggalkan dunia di hospital Los Angeles.

LOS ANGELES – Michael Jackson, the sensationally gifted child star who rose to become the "King of Pop" and the biggest celebrity in the world only to fall from his throne in a freakish series of scandals, died Thursday. He was 50. Jackson died at UCLA Medical Center in Los Angeles. Ed Winter, the assistant chief coroner for Los Angeles County, confirmed his office had been notified of the death and would handle the investigation.


The circumstances of Jackson's death were not immediately clear. Jackson was not breathing when Los Angeles Fire Department paramedics responded to a call at his Los Angeles home about 12:30 p.m., Capt. Steve Ruda told the Los Angeles Times. The paramedics performed CPR and took him to UCLA Medical Center, Ruda told the newspaper.

Jackson's death brought a tragic end to a long, bizarre, sometimes farcical decline from his peak in the 1980s, when he was popular music's premier all-around performer, a uniter of black and white music who shattered the race barrier on MTV, dominated the charts and dazzled even more on stage.

His 1982 album "Thriller" — which included the blockbuster hits "Beat It," "Billie Jean" and "Thriller" — remains the biggest-selling album of all time, with more than 100 million copies worldwide.

The public first knew him in the late 1960s, when as a boy he was the precocious, spinning lead singer of the Jackson 5, the music group he formed with his four older brothers. Among their No. 1 hits were "I Want You Back," "ABC," and "I'll Be There."

He was perhaps the most exciting performer of his generation, known for his feverish, crotch-grabbing dance moves and his high-pitched voice punctuated with squeals and titters. His single sequined glove, tight, military-style jacket and aviator sunglasses were trademarks second only to his ever-changing, surgically altered appearance.

"For Michael to be taken away from us so suddenly at such a young age, I just don't have the words," said Quincy Jones, who produced "Thriller." "He was the consummate entertainer and his contributions and legacy will be felt upon the world forever. I've lost my little brother today, and part of my soul has gone with him."

Jackson ranked alongside Elvis Presley and the Beatles as the biggest pop sensations of all time. In fact, he united two of music's biggest names when he was briefly married to Presley's daughter, Lisa Marie.

But as years went by, Jackson became an increasingly freakish figure — a middle-aged man-child weirdly out of touch with grown-up life. His skin became lighter, his nose narrower, and he spoke in a breathy, girlish voice. He surrounded himself with children at his Neverland ranch, often wore a germ mask while traveling and kept a pet chimpanzee named Bubbles as one of his closest companions.

In 2005, he was cleared of charges he molested a 13-year-old cancer survivor at Neverland in 2003. He had been accused of plying the boy with alcohol and groping him. The case took a fearsome toll on his career and image, and he fell into serious financial trouble.

Jackson was preparing for what was to be his greatest comeback: He was scheduled for an unprecedented 50 shows at a London arena, with the first set for July 13. He was in rehearsals in Los Angeles for the concert, an extravaganza that was to capture the classic Jackson magic: showstopping dance moves, elaborate staging and throbbing dance beats.

Singer Dionne Warwick said: "Michael was a friend and undoubtedly one of the world's greatest entertainers that I fortunately had the pleasure of working with........we have lost an icon in our industry."

Hundreds of people gathered outside the hospital as word of his death spread. The emergency entrance at the UCLA Medical Center, which is near Jackson's rented home, was roped off with police tape.

"Ladies and gentlemen, Michael Jackson has just died," a woman boarding a Manhattan bus called out, shortly after the news was announced. Immediately many riders reached for their cell phones.

In New York's Times Square, a low groan went up in the crowd when a screen flashed that Jackson had died, and people began relaying the news to friends by cell phone.

"No joke. King of Pop is no more. Wow," Michael Harris, 36, of New York City, read from a text message a friend sent to his telephone. "It's like when Kennedy was assassinated. I will always remember being in Times Square when Michael Jackson died."

ADUN PR Aulong failkan saman terhadap ADUN Jelapang pagi ini.

IPOH : Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) kawasan Aulong , YB. Yew Tian How akan mengfailkan saman atas tindakan kekerasan terhadapnya dari ADUN Jelapang, Hee Yit Fong dalam persidangan DUN pada 7 Mei lepas. Yew akan ditemani oleh ADUN Pakatan Rakyat yang lain untuk mengfailkan saman di Mahkamah Tinggi Ipoh pada jam 11.00 pagi ini.

Pada persidangan yang menyaksikan kekecohan selama hampir 6 jam itu beliau telah disembur oleh Hee dengan menggunakan semburan pemedih mata.

Gambar di Suhakam 25 Jun 2009.



















Pengikut blog Cina Islam mencecah angka 600 orang

Semasa posting ini diterbitkan Alhamdulillah pengikut blog cina islam telah mencecah 601 orang. Saya pun kurang perasan melainkan apabila pemberi komen dalam posting berkaitan Suhakam mengucapkan tahniah kepada saya dengan pencapaian angka tersebut.

Mudah-mudahan dengan prestasi baik yang dicapai setakat ini dengan kesungguhan pengunjung yang meluangkan masa mendaftar sebagai pengikut blog ini, MAKA saya menyeru supaya apalah sudi kiranya pengunjung yang lain mendaftar menjadi pengikut.

Insya Allah saya jangkakan sebelum berakhir tahun 2009 pengikut blog cina islam yang berdaftar akan mencecah angka 1000 orang.

Sidang Media .

Drs. Khalil Idham Lim didampingi oleh Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat sedang memberi kenyataan akhbar selepas majlis pertemuan dan penyerahan Memorendum kepada Suhakam di Menara Tun Razak Kuala Lumpur pagi tadi.

Drs. Khalil serah memorendum kepada SUHAKAM


ADUN Titi Serong yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak, Drs. Khalil Idham Lim menyerahkan memorendum kepada Timbalan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Simon Sipaun bergambar bersama-sama rombongan yang lain.


MEMORANDUM KEPADA SURUHANJAYA HAK ASASI MANUSIA (SUHAKAM)





Wajah hilang akibat penyakit aneh

ZAMRI kecik's

MADIUN - Tumini iaitu seorang wanita yang tinggal di Desa Nglanduk, Kecamatan Wungu, Kabupaten Madiun, Jatim di Indonesia menghidap penyakit aneh apabila lubang sedalam 10 sentimeter terbentuk di bahagian tengah kepalanya, lapor sebuah akhbar semalam.

Suami Tumini, Marto menyatakan kedua-dua mata isterinya, hidung, dan bibir hilang manakala dagu serta keningnya sahaja yang masih ada.

"Selama bertahun-tahun, penyakit tersebut terus mengganas di bahagian wajah isteri saya. Dia tidak dapat melihat kerana tidak ada mata," kata Marto.

Dia berkata, isterinya tidak dapat bercakap kerana dia tidak mempunyai bibir kerana lubang itu selebar 10 hingga 15 sentimeter.

Marto berkata, penyakit itu dihidapi oleh isterinya hampir 30 tahun lalu dan mula dikesan ketika dia berumur 20-an.

Penyakit itu bermula dengan bintil berupa jerawat di hidung sebelum membesar dan gatal, jelas suaminya.

Menurutnya, selepas menjalani pemeriksaan di hospital, doktor menyatakan penyakit itu ialah sejenis kanser tetapi dia tidak mempunyai wang untuk membiayai rawatannya.

"Kini, ubat untuk isteri saya hanya ramuan yang dibuat sendiri daripada bahan utama tembakau untuk mengusir lalat yang kerap mengerumuni," katanya.

Seorang anaknya berkata, ibunya itu kerap mengurung diri dan kadang-kadang merungut kerana tidak dapat menahan sakit. - Agens

Apa itu blog? (Bahagian 2)

ZAMRI kecik's

Satu perkara yang penting yang perlu diinsafi oleh setiap penulis blog bahawa apa sahaja yang terkandung dalam blog mereka akan mencerminkan keperibadian, akhlak dan pendirian serta jatuh condongnya minat dan sokongan mereka berhubung satu-satu perkara atau isu.


Melalui blognya sipenulis atau pemilik blog akan menyuarakan isi hatinya berhubung satu-satu perkara. Disitulah ia bergelut dan bertarung menjelaskan sikapnya. Ada yang menulis dengan penuh adab dan cermat, idea dimajukan dalam bentuk yang sangat cantik dan senang dibaca. Manakala ada pula yang selesa mengemukakan hujah dengan bahasa yang pekat retoriknya, kasar, padat dengan maki hamun dan fitnah. Bahasa jiwa bangsa, jika comel dan sejuk bahasanya begitulah bangsanya jika hodoh begitulah juga ia.

Dalam dunia blog sebagaimana yang saya maksudkan sebelum ini andalah raja dunia anda. Tulislah berkenaan apa sahaja yang anda minat,ulaslah berkenaan apa sahaja, suarakanlah sesuka anda. Tetapi awas, kebebasan ada hadnya. Jika karya anda menyinggung, menyentuh peribadi sesiapa, fitnah dan seumpamanya, anda menanggung risiko pertanggungjawaban. Berani buat berani tanggung. Jika ada yang berasa tersinggung atau tidak senang hati, maka walaupun anda raja tetapi anda juga tidak terlepas dari tindakan mahkamah.

Tajamnya mesej blog ini, ia mampu mempengaruhi pandangan dan sikap pembaca. Yang suka dan minat akan terus mengunjungi blog anda manakala yang menyampah akan meninggalkannya, ada juga akan tembak melalui komentar yang terpulanglah kepada pemiliknya samada mahu membenar atau menolak. Malah silap-silap anda semakin dibenci dan tidak lagi dipercayai jika karya anda memanjang menabur fitnah dan mengadu-domba.

Dari pengalaman, blog anda jika padat bermaklumat, sentiasa dikemaskini, tajam analisa dan ulasannya,anda akan mencatat kunjungan yang ramai, kerana sesungguhnya blog ini bagai media alternatif. Mampu mengemukakan maklumat alternatif kepada sesiapa yang berminat.

Tetapi awas lain padang lain belalang, kadangkala walaupun niat dan tujuan kita ikhlas, jasa dan sumbangan anda besar, tetapi jika ada yang benci, tambah pula yang benci itu berkedudukan dan berpengaruh, anda mudah menjadi mangsa. Tetapi jika blogger tadi padat blognya dengan fitnah, pembohongan, maki hamun dan nista, namun ia punya rakan yang berkedudukan dan berpengaruh, ia tetap selamat. Maka dipinggirlah yang benar dan dijulang dan dilambunglah yang mungkar.

Rupanya dunia blog pun tidak sunyi dari pengaruh nafsu dan kelemahan manusia. Kerana itulah bagi saya apa pun halnya biarlah kita ikhlas, jika kita berblog untuk menyampaikan mesej perjuangan, berjuang untuk amar makruf nahi mungkar, terus begitu. Dalam hal ini teringat saya wasiat Almarhum Prof Zulkiflee Muhammad:

“Saya perlu memberitahu kepada saudara-saudara bahawa satu daripada syarat kejayaan bagi sesuatu turunan ialah keikhlasan. Kita mungkin bodoh, mungkin jahil, mungkin tidak tahu apa-apa, mungkin tidak kuat. Tetapi kalau keikhlasan ada pada kita, maka akan ada harapan cita-cita kita ini dapat kita laksanakan. Tetapi tidak ada gunanya jika kita cerdik, cerdas, pandai dan kuat sekiranya kita tidak ikhlas kepada apa yang hendak kita perjuangkan.”

Rombongan MP dan ADUN PR tiba di Pejabat Suhakam jam 11.00 pagi Lapor Salah Laku Polis

Timbalan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Simon Sipuan dan Pesuruhjaya Suhakam Dato' Siva sedang mendengar laporan dari memorandum mengenai salah laku polis di Perak.
KUALA LUMPUR, 25 Mei :- Rombongan Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat Perak tiba di Menara Tun Razak di sini untuk menyerahkan memorandum kepada Suhakam mengenai salah laku pihak polis dalam kejadian pelancaran puasa sunat dan mogok lapar pada 26 Mei 2009 di Ipoh.

Sesudah itu kelihatan dua orang pegawai dari Suhakam sudah menunggu rombongan sekitar 50 orang bersama rakan media itu dan dibawa ke tingkata 29 yang menempatkan Pejabat Suhakam.

Rombongan diterima oleh Timbalan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Simon dan Pesuruhjaya Suhakam, Dato' Siva.

Taklimat ringkas diberikan oleh Tan Sri Simon dan majlis dikendalikan oleh ADUN Teja, YB Chan Lih Kang.

ADUN Titi Serong menjelaskan isi memorandum dan diikuti oleh penjelasan dan aduan lisan oleh Speaker Sivakumar, Dato' Ngeh, YB. Thomas Su, OKT. Sdr.Mohd.Faizal dan YB.Kulasegaran.

H1N1 kini 80 kes, 11 tempatan

Penularan tempatan wabak selesema A (H1N1) terus berlaku dengan dua kes lagi disahkan hari ini, menjadikan jumlahnya 11 sejak kes awal seminggu lalu.

Jumlah tersebut, termasuk 10 kes import yang baru disahkan, menjadikan semuanya 80 kes di seluruh negara sejak 15 Mei lepas.


Satu daripada kes tersebut dilaporkan di Johor apabila seorang pelajar wanita 19 tahun yang pulang dari Melbourne disahkan positif.

Mangsa menaiki penerbangan Singapura SQ0238 yang mendarat di Changi dua hari lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata daripada keseluruhan kes terbaru, tiga melibatkan warga asing, Yaman (dua orang) dan Indonesia (1), manakala selebihnya rakyat
tempatan yang melawat di negara-negara terjejas dengan wabak
itu.

"Bilangan sekolah yang ditutup masih kekal empat sekolah dan tiga sekolah kekal diarah tutup satu daripada kelasya," katanya pada sidang media selepas mesyuarat jawatankuasa teknikal kebangsaan mengenai influenza A (H1N1) hari ini.

Bayi, pramugari dijangkiti

Dalam kenyataan hariannya di laman web Kementerian Kesihatan, Dr Mohd Ismail berkata dua kes penularan tempatan membabitkan pelajar warga Yaman, masing-masing 20 dan 22 tahun, yang dijangkiti daripada kes 63.

Kes terdahulu itu seorang warga Yaman, 24 tahun, yang datang melancong dari Bangkok pada 19 Jun menggunakan penerbangan AirAsia AK 342 (tempat duduk 18E) dan tiba di LCCT pada jam 6.15 petang.

Beliau dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan disahkan positif, kelmarin.

Sementara dua rakannya, yang dikelaskan kes tempatan, pelajar yang mengikuti kelas bahasa Inggeris di Asian Life Skill Sdn Bhd di KLCC dan menginap di pangsapuri Vista Komanwel, Bukit Jalil.

Selain itu, seorang bayi lelaki berusia 6 bulan warganegara
Malaysia yang kini menginap di California, Amerika Syarikat pulang pada 19 Jun menaiki pesawat CX 873 dari California ke Hong Kong.

Mangsa termuda itu menukar pesawat CX 723 dari Hong Kong ke Malaysia, tiba di KLIA pada pukul 3.30 petang hari yang sama tanpa sebarang simptom.

Bayi itu mulai demam dan batuk keesokan harinya dan semalam disahkan positif, lalu dimasukan ke Hospital Sungai Buloh.

Penumpang bas dicari

Seorang pramugari, 38 tahun, yang bertugas di penerbangan MH 151
dari Jeddah pada 19 Jun dan terus balik ke rumahnya di Pulau Pinang dengan esawat MH1166 pada hari yang sama.

Beliau mempunyai gejala demam dan sakit tekak Jumaat lalu dan
ke Hospital Pulau Pinang kelmarin untuk mendapatkan rawatan. Beliau disahkan positif semalam.

Menurut kenyataan Dr Mohd Ismail lagi, semua pesakit yang dimasukkan ke wad berada dalam keadaan stabil dan menerima rawatan antivirus.

Sehingga 8 pagi hari ini, seramai 44 pesakit yang masih berada di: Hospital Sungai Buloh (24 pesakit), Hospital Kuala Lumpur (4), Hospital Pulau Pinang (4), Hospital Ipoh (1), Hospital Alor Setar (3), Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang (4), Hospital Tuanku Jaafar, Seremban (2) dan Hospital Umum Sarawak (2).

Kementerian Kesihatan sedang mengesan semua penumpang bas dua tingkat Aeroline bernombor pendaftaran WMF 8862 yang dinaiki wanita Malaysia, 23 tahun, yang turun di Bandar Utama Damansara , Petaling Jaya pada 21 Jun jam 8 malam.

Pelayan itu, yang dikelaskan sebagai kes ke-69, bercuti selama empat hari ke Singapura mulai 17 Jun.

Selain itu, kementerian juga mengesan penumpang-penumpang penerbangan terbabit, seperti senarai dalam kenyataan hariannya, terutama di tiga tempat duduk hadapan dan belakang kes-kesyang telah disahkan positif.

soal jawab jakim - status halal -updates

anuarani

http://e-halal. hdcglobal. com/

Logo Halal selain dikeluarkan oleh Jakim/HDC atau Halal negeri sahaja diiktiraf dan sah, yang lain tidak diiktiraf sah akan kehalalannya. . ianya samada dibuat untuk keuntungan,menipu dsbnya.

Takrifan Halal: http://e-halal. hdcglobal. com/corporate. php?ID=109&parent_id=91



Pork Free = Tak Halal
Majoriti pemilik premis makanan, bukan Islam. Syarat Restoran/Premis Makan Halal buka kerna pekerja Islam bekerja di restoran/ food court itu, pekerja bertudung(ada yg masa berkerja sahaja bertudung). elok sebelum kita membeli tanya, siapa pemiliknya, ada sijil halal ke tak?
(Dave's Deli, Dome, Johnny's Restaurant, Uncle Lim's dan banyak lagi tidak pernah memohon untuk disemak barang makan/minum, sembelihan ayam/daging, bahan mereka halal.. mengapa kita masih menyokong mereka yang tidak prihatin terhadap kita?)


Senarai terkini syarikat yang telah mendapat pengesahan sijil halal daripada HDC.
http://e-halal. hdcglobal. com/maklumat_ persijilan. php

Manhattan Fish Market (pemilik bukan Islam)
http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=9452&a=U

Aduan :
Assalamualaikum, adakah premis restoran The Manhattan Fish Market. Contohnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.
Tarikh Aduan : 14/04/2009 - 01:28:47

Jawapan :
Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih
(Bagaimana dgn London Fish Tale yg juga dimiliki oleh tuanpunya Manhattan?hmm. ..)
------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- -

Halal Islamic Council South East Asia (kalau tak sah, mengapa Jakim tidak mengambil tindakan, membiarkan sahaja Islamic Council dan lain-lain bermaharajalela sesuka hati menjual sijil Halal?)

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=9333&a=U

Aduan : Asalamu'alaykum,

Saya ingin bertanya samada logo halal tu hanya di keluarkan oleh pihak HDC sahaja atau sebaliknya. Ini adalah kerana kebanyakkan premis restoran di sekitar Kelana Jaya, Petaling Jaya mempamirkan logo halal "South east asia Islamic Council" yang beralamat di Taman Tun Dr Ismail, KL.
Ini mendatangkan banyak kemusykilan tentang kesahihan sijil halal yang dipamerkan.
Wasalam.
Tarikh Aduan : 23/03/2009 - 06:18:30

Jawapan :
Waalaikumsalam. . Terima Kasih kerana bertanya. Logo halal yang diiktiraf oleh pihak kerajaan hanyalah yang dikeluarkan oleh HDC & Jab Agama Islam negeri.Selain daripada itu tidak diiktiraf oleh kerajaan sama sekali.

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=5865&a=U

Aduan : Adakah sah halal - kedai2/produk2 yang mempunya logo halal south east asia.
Tarikh Aduan : 20/07/2007 - 13:12:21

Jawapan : Salam, Badan Islam tersebut tidak diiktiraf JAKIM. Terima kasih.


http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=6066&a=U

Aduan : Tuan,

Saya ada sedikit kemusykilan yang ingin diajukan kepada pihak tuan. Minggu lepas saya ke sebuah shopping kompleks (The Summit, Subang Jaya). Saya lihat ada beberapa kedai makan yang mempamerkan Logo HALAL daripada South East Asia Council...kedai makan seperti Mr. Teppanyaki, Station Kopitiam dan beberapa kedai lagi. Soalan saya, adakah Logo Halal dari SEA ini diiktirafkan di Malaysia?

Seperkara lagi, saya melihat ada 2 kedai makan yang mempamerkan Logo Halal tetapi tiada pengesahan kod & juga tanda JAKIM. Yang tertera di antara logo tersebut adalah Makanan Halal! Tanda tersebut begitu mengelirukan umat Islam.

Saya berharap pihak Jakim dapat membuat pemantauan ke atas kedai2 makan yang meletakkan tanda halal sewenang2nya untuk keuntungan pihak2 yang tertentu.

Sekian, Terima Kasih.

Yang Benar
Hanis Abdul Halim

Tarikh Aduan : 27/08/2007 - 16:45:07

Jawapan :
Assalamualaikum. .. Berkenaan dengan pertanyaan saudari itu tentang premis yang menggunakan logo halal dari SEA itu, adalah perlu difahami oleh semua pengguna di Malaysia ini bahawa hanya JAKIM dan JAIN yang boleh mengeluarkan pengesahan halal ke atas premis-premis atau kilang yang berada di Malaysia. Logo halal selain dari JAKIM dan JAIN memang tidak diterima pakai dalam pengesahan halal. Bagaimanapun permohonan pengesahan halal adalah sesuatu yang sukarela dan bukan diwajibkan ke atas premis. Mereka berhak untuk menggunakan perbahasaan halal seperti 'di tanggung halal', 'no pork serve', 'tulisan halal jawi dalam bulatan' dan sebagainya di premis mereka selagi mana produk mereka tidak mengandungi bahan-bahan yang diharamkan oleh syarak. Dari segi perundangan, memang tidak menjadi kesalahan untuk mereka mengguna pakai perbahasaan halal itu, tetapi jika mereka menggunakan bahan-bahan yang haram sedangkan dalam masa yang sama mereka mempamerkan perbahasaan halal, tindakan boleh di ambil ke atas premis tersebut. Sebagai pengguna islam, kita mempunyai pilihan dan pilihlah produk, premis dan sebagainya yang diyakini suci. Dan langkah yang paling bijak ialah dengan memilih produk atau premis yang ada logo halal Malaysia(JAKIM) . Sekian, harap maklum.

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=3459&a=U

Aduan : Salaam,

1. senarai aduan yang disediakan dlm website jakim tiada jawapan dr pihak jakim sendiri. patutkah kami percaya?

2. apa beza status halal yang di keluarkan jakim dan logo halal yang di keluarkan oleh 'islamic comitte of south east asia' yang berpusat di ttdi, kl di bawah bahtera lagenda?

sekian
Tarikh Aduan : 16/07/2006 - 15:18:10

Jawapan :
Saudara, 1. Kami akan menjawab semua soalan yang dikemukakan, namun tidak semestinya setiap jawapan akan disiarkan di laman web. 2. Pengesahan halal daripada badan pensijilan tersebut adalah tidak diiktiraf di Malaysia, kerana di negara ini pensijilan halal hanya dikeluarkan oleh JAKIM/JAIN sahaja. s.a


Old Town White Coffee (pemilik bukan Islam,ayam/dagin & bahan dipersoalkan)

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=8741&a=U

Aduan : Saya ingin bertanya tentang sijil halal bagi WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam. Adakah premis ini mendapat sijil pengesahan halal bagi semua produck dan bagi semua outlet?
Tarikh Aduan : 12/12/2008 - 17:32:23

Jawapan :
Assalamualaikum. . Old Town White Coffee memiliki sijil halal daripada Jab Agama Islam Perak hanya untuk produk coffee 3 in 1 dan pelbgai variasi coffee & tea segera. Sementara bagi premis makanan / restoran, TIADA rekod syarikat ini memiliki sijil halal daripada HDC, Jab Agama Islam negeri atau Badan Islam yang diiktiraf.


http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7433&a=U

Aduan : Diminta pihak Jakim dapat mengesahkan status kehalalan produk Old Town White Coffee 3 in 1 Classic (no. kod bar # 9555076303001) dan Old Town White Milk Tea 3 in 1 (no. kod bar # 9555076303018) yang dikilangkan oleh White Cafe Sdn. Bhd. dan beralamat di No. 1, Persiaran Tasek Timur 6, Taman Medan Bercham, 31400, Ipoh, Perak. Saya inginkan kepastian. Sekian dan terima kasih.
Tarikh Aduan : 27/04/2008 - 13:44:51

Jawapan : Salam, Syarikat tersebut bukanlah pemegang sijil pengesahan halal JAKIM yang sah. Oleh itu, syarikat tersebut tidak boleh menggunakan logo halal JAKIM. Namun tidak dapat dipastikan sekiranya syarikat tersebut ada mendaftar halal dengan Jabatan Agama Negeri dan menggunakan logo halal Jabatan Agama Negeri. Terima kasih


http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7427&a=U

Aduan : Assalam... ini kali ke2 saya membuat aduan berkenaa product Old Town white coffee yg di kilangkan oleh White Cafe Sdn Bhd. Saya telah menyemak di Halal Jakim untuk produk ini tp tidak terdapat pengesahan halal sedangkan di bungkusan minuman tersebut ada terdapat logo halal.
sila pihak jakim sahkan. sekian wassalam.
Tarikh Aduan : 25/04/2008 - 17:37:11

Jawapan : Salam, Syarikat tersebut merupakan pemegang sijil pengesahan halal Jabatan Agama Islam Negeri Perak. Harap maklum


Chicken Rice Shop (pemilik bukan Islam)

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=8731&a=U

Aduan : Assalammualaikum. ..saya ingin tanya kepada pihak jakim...kedai CHICKEN RICE SHOP adakah halal untuk umat islam makan makanan di kedai itu?
Tarikh Aduan : 12/12/2008 - 01:28:11

Jawapan : Assalamualaikum. . The Chicken Rice Shop (TCRS) mendapat pengesahan halal Malaysia.Kesemua outlet dan dapur utama telah mendapat pengesahan halal. Syarikat ini dedikasi di dalam mematuhi prosedur pensijilan halal Malaysia. Sekian, terima kasih


JC Donut & Big Apple Donut (pemilik bukan Islam, bahan dipersoalkan)

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=9519&a=U

Aduan : adakah KEnny Roagers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?
Tarikh Aduan : 27/04/2009 - 00:53:42

Jawapan : Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih


http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7025&a=U

Aduan : Assalamualaikum. Saya ingin bertanya status HALAL pruduk J.CO Donuts yang terdapat di PAVILLION K.Lumpur

Tiada logo HALAL atau status NON-HALAL. Ramai orang Islam pergi beli.
Tarikh Aduan : 19/02/2008 - 14:22:00

Jawapan : Wassalam, JAKIM tidak dapat memastikan statusnya kerana premis tersebut bukan pemegang sijil pengesahan halal JAKIM yang sah dan tiada rekod di dalam sistem JAKIM. Pengguna digalakkan menggunakan produk yang mempunyai pengesahan halal JAKIM kerana JAKIM sentiasa memantau dan memeriksa syarikat pengeluar tersebut dari masa ke semasa. Terima kasih.


Lot100 gummy, Cocopie, London Choco Roll

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7432&a=U

Aduan : Harap dapat periksa kembali sijil halal yang dikeluarkan kepada syarikat cocoaland yang mengeluarkan lot100 gummy yang dijual berleluasa dengan harga yang murah. kandungannya meragukan kerana mengandungi GELATIN yang ditulis HALAL. harap dapat perhatian.
Tarikh Aduan : 27/04/2008 - 11:48:48

Jawapan : Salam, Hasil pemeriksaan kami, kami dapati gelatine yang digunakan adalah dari Halagel yang mendapat pengesahan halal dari JAKIM. Namun jika terdapat aduan lengkap yang menyatakan syarikat tersebut ada menggunakan sumber gelatine selain yang diisytiharkan, pihak JAKIM akan mengambil tindakan.Terima kasih.

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7380&a=U

Aduan : Asalamualaikum,
Saya telah terbeli Coklat MUM's BAKE - COCOPIE

Kandungannya tercatit Gelatine Bovine Source. Maknanya punca dari lembu. Macamana JAKIM boleh berikan sijil halal? Tertera di pembalut dan kotak loga halal Malaysia

Barcode: 9 556296 300993
Dibuat oleh:
CCOCOALAND INDUSTRY SDN BHD (203954-X), LOT 5, RAWANG, SELANGOR,MALAYSIA, 480000,RAWANG SELANGOR MALAYSIA
TEL 0360913131 FAX 03 60915131

Harap dapat siasat dan ambil tindakan segera. Terima kasih.
Tarikh Aduan : 19/04/2008 - 15:51:34

Jawapan : Salam, Gelatine yang digunakan oleh syarikat tersebut adalah halal kerana ia diperolehi dari Halagel yang sememangnya disahkan halal. Sumber gelatine tidak semestinya haram kerana dari sumber bovine yang telah disahkan sembelihannya mengikut syarak adalah halal dimakan.Syarikat tersebut juga menjalani pemantauan dari semasa ke semasa bagi memastikan syarikat tersebut mematuhi prosedur pensijilan halal.Terima kasih.

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=8822&a=U

Aduan : Snek kanak-kanak kek cokelat London Choco Roll di bawah syarikat LONBISCO pembungkus berwarna ungu mengandungi Emulsifier kod E471 yg saya difahamkan mengandungi lemak babi.

Namun, produk ini mengandungi logo halal & sedang rancak diiklankan di televisyen.

Mohon pihak anda untuk menyiasat tentang perkara ini & sekiranya tidak halal untuk dimakan oleh umat Islam, tolong wartakan segera agar kandungan haram tersebut tidak menjadi darah daging Muslim.

Sekiranya pemahaman saya tentang E471 tersebut salah, usah diperbesarkan hal ini & maklumkan saya melalui emel di atas.

Sekian, terima kasih di atas kerjasama anda.
Tarikh Aduan : 19/12/2008 - 15:55:47

Jawapan : Assalamualaikum LONDON BISCUITS BERHAD adalah pemegang sijil halal HDC, tempoh sah sijil sehinggga 15/07/2009 E471 tidak semestinya mengandungi lemak khinzir. Ia adalah kod pengemulsi bagi Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate (Mono- and diglycerides of fatty acids) . Bahan ini boleh dihasilkan daripada tumbuhan (sawit) dan haiwan. Jika produk tersebut telah mendapat pengesahan halal, sudah pasti E471 tersebut dihasilkan daripada sumber yang halal. Terima kasih.


Produk Ayam AA

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=8998&a=U

Aduan : Saya ada mendapat email menyatakan produk Ayam AA ditarik balik status halal. Adakah dakwaan itu benar dan saya minta kekeliruan ini dihebahkan kerana satakat ini saya tidak dapat mencari laporan yang official mengenainya. Saya cuba cari di direktori tetapi tiada yang berkaitan produk Ayam AA.
Tarikh Aduan : 14/01/2009 - 00:43:53

Jawapan : Produk Ayam AA telah ditarik sijil halal oleh Jab Agama Islam Negeri Perak. Pihak Jakim/HDC tidak mengeluarkan sijil halal untuk syarikat tersebut.Jab Agama Islam yang mengeluarkan sijil halal untuk syarikat Ayam AA. Terima kasih


Keju Chesdale

http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=7090&a=U

Aduan : Assalamu'alaykum. ......... .boleh saya pastikan chesdale da keluaran new zealand yang menggunakan bahan rennet adalah halal atau tidak kerana sudah tersebar mengatakan bahan ini yang digunakan untuk membekukan cheese adalah menggunakan bahan dari bahagian khinzir..... .......
Tarikh Aduan : 03/03/2008 - 14:54:47

Jawapan : Wassalam, Jenama keju yang tuan nyatakan telah mendapat pengesahan halal dari Badan Islam luar negara yang diiktiraf JAKIM. Malaysia tiada pengeluar keju.JAKIM hanya memberi pengesahan halal terhadap produk tempatan bagi melancarkan proses pemeriksaan dan pemantauan. Namun bagi produk luar negara, terdapat beberapa Badan Islam luar negara yang diiktiraf. Untuk mengetahui senarai Badan Islam tersebut, sila lawati laman web halal JAKIM. Terima kasih.

Sushi King
http://e-halal. hdcglobal. com/aduan_ siar_c.php? id=6616&a=U

Aduan : saya adalah pelanggan tetap di restoren jepun Sushi King sdn bhd. saya kerap bertandang ke tempat tersebut hampir setiap hujung minggu. baru-baru ini saya mendapat kejutan dari pekerja premis tersebut yang beragama islam memaklumkan kepada saya yang terdapat makanan di premis tersebut adalah tidak halal kerana mengandungi sejenis arak iaitu mirin. selain itu, status bahan mentah seperti ayam dan daging juga diragui kehalalannya kerana paket membungkus dari pengilang tidak tertera logo halal dari jakim. dan juga produk beasaskan ikan , ikan sebelah dan belut juga idkhuatiri tidak halal kerana produk tersebut ialah produk siap dari kilang. mendengarkan berita ini saya merasa sungguh terkejut, dan bila diperhatikan tiada sebarang logo halal ditampal di tempat tersebut. terdetik dalam hati saya bagaimanakah sekiranya makanan ini tidak halal. bagaimana dengan beribu orang islam yang menjadi pelanggan seperti saya ini. kebetulan pada masa itu terdapat satu keluarga yang berpakaian berserban berjubah dan berpurdah turut menjadi pelanggan. saya mohon agar perkara ini dapat disiasat oleh pihak tuan bagi membebaskan umat islam dari perkara haram ini.
Tarikh Aduan : 01/11/2007 - 11:17:51

Jawapan : Untuk pengetahuan tuan, syarikat tersebut tidak/belum mendapat sijil pengesahan halal dari JAKIM sehingga Januari 2008. Tuan boleh lawati laman web JAKIM www.halal.gov. my untuk mendapatkan status pengeluar makanan halal di Malaysia serta badan-badan Islam yang diiktiraf JAKIM. Syarikat atau premis yang mempunyai sijil pengesahan halal JAKIM dimestikan mempamerkan sijil asal dan logo halal JAKIM di premis mereka bagi memudahkan pengguna dan pihak lain. Terima kasih di atas aduan pihak tuan. Harap maklum.