03 December 2009

GURIS GAMBAR SULTAN PERAK: KAJI KESESUAIAN TEMPAT LETAK GAMBAR DYMM SULTAN

Kenyataan Media (1 Disember 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) meminta semua pihak yang memaparkan gambar-gambar Seri Paduka Sultan Perak agar tidak berlaku sebarang pencemaran tindakan oleh mana-mana pihak sepertimana yang telah berlaku di The Perak Turf Club, Ipoh semalam yang memberikan gambaran negatif dengan tindakan tersebut.

DPPN Pk pertamanya mempersoalkan kenapakah gambar Seri Paduka Sultan Perak telah diletak disebuah pusat perjudian yang tidak sepatutnya berlaku. Yang keduanya, kenapakah pusat perjudian tersebut membenarkan pengunjung-pengunjungnya meminum minuman keras tanpa dikawal. Oleh kerana tersebut berlakunya tindakan biadap yang tidak dapat dikawal dan berlakunya perbuatan luar jangka serta mencemarkan seperti mengguris gambar Paduka Seri Sultan Perak.

Oleh yang demikian, DPPN Pk mendesak supaya pemaparan gambar-gambar dan potrait Seri Paduka Sultan Perak dikaji semula agar tidak diletak ditempat yang tidak sesuai. DPPN Pk juga meminta pihak-pihak yang meletakkan gambar-gambar Seri Paduka Sultan Perak lebih bertanggungjawab jika perkara seperti ini berulang kembali.

DPPN Pk yakin apa yang telah berlaku tidak dipolitik oleh mana-mana pihak yang cuba mengaitkan Institusi Istana dengan politik kepartian. Jesteru, DPPN Pk berharap tindakan segera Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) memantau dan mengambil tindakan segera supaya perkara tersebut tidak berlaku kembali.


DR RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

3 comments:

Sosialis Hijau said...

Oiii dok sultan apa lagi? Sultan jahat pun hampa nak sembah lagi.... mangkok hayon betui. cakap islam tapi sembah manusia pi raah

putraminang said...

gunakan bahasa yang lebih elok!
gaya bahasa melambangkan siapa anda!

Anonymous said...

ya rabbi...
sosialis hijau..
buat2 la beristigfarr...
sultan lambang kedaulatan negara...
mentaati pemimpin suruhan Allah jua~